Кількість жирової клітковини в окремих ділянках людського тіла визначають його фігуру. При надлишках жирової клітковини багато пацієнтів звертаються по допомогу до пластичних хірургів, пройшовши до того чимало виснажливих дієт та медикаментів, які часто не тільки малоефективні, але і шкідливі.

Загальні відомості про жирову тканину

Усю жирову масу організму поділяють на кілька шарів, що відрізняються між собою не тільки локалізацією, але і особливостями обмінних процесів, що у ній відбуваються:

  • Субдермальний жировий шар; збільшення об’єму жирових дольок на фоні зниженої еластичності вертикальних сполучнотканинних перемичок призводить до формування нерівного контуру шкіри у вигляді дрібних горбиків. Розвиток такого стану отримало назву – «целюліт» або «мілкогорбиста ліподистрофія», що більш коректно згідно медичної термінології. Лікування целюліту у більшості випадків консервативне: ендермологія, обгортування та підшкірні інєкції ліполітиків . Методика ліпосакції субдермального жирового шару надтонкими канюлями, як методика хірургічного лікування целюліту, не отримала широкого клінічного застосування.
  • Поверхневий жировий шар; знаходиться між шкірою та м’язами. Від його товщини та щільності залежать контури і пропорції фігури. Саме цей шар може видозмінюватися за допомогою ліпосакції.
  • Глибокий жировий шар; розташований під м’язовою фасцією. Його об’єми незначно змінюються при втраті ваги.
  • Вісцеральний жир; розташований в черевній порожнині. Збільшення цього шару більш характерне для чоловіків, що проявляється великими «пивними» животами. Ліпосакції не піддається.

Що таке ліпосакція?

Це методика вакуумного видалення (відсмоктування тиском 0,9 атм) жиру через введену під шкіру мікротрубку – канюлю, 2– 4 мм. у діаметрі. Ліпосакцію іноді «в народі» називають «ліпосорбція», що згідно медичної термінології – некоректно. Безпечним вважається одномоментне видалення у дорослого 2 – 2,5 літрів жирової тканини. З етичних та медичних міркувань ми не проводимо ліпосакцію дітям.

Показання для ліпосакції

Скупчення жиру поділяються на два види:

  • локальне скупчення; не реагує зміною об’єму на дієту та фізичні навантаження. Цей тип деформації фігури частіше виникає у жінок, має чіткі контури і характерну локалізацію: зовнішні та внутрішні поверхні стегон, талію, передню черевну стінку і задню поверхню плечей. Локальне дисгармонійне жирове скупчення є головним показанням для проведення ліпосакції з добрим естетичним результатом.
  • генералізований або дифузний тип жирового скупчення; Цей тип є результатом обмінних порушень, обумовлений генетичними, конституційними факторами, неправильним режимом харчування і фізичної активності. При генералізованій формі ожиріння відбувається збільшення об’єму жирових дольок усіх шарів. Цю ситуацію безперспективно вирішувати з допомогою ліпосакції, та слід лікувати системно: залучивши ендокринологів та дієтологів. Суттєвого зниження ваги, при цьому виді ожиріння можна досягнути завдячуючи сучасним можливостям бариартричної хірургії.*

Бариатрична хірургія – розділ хірургії, завданнями якої є зниження маси тіла (хірургічні методи схуднення) та корекція супутніх метаболічних порушень у хворих на ожиріння. Арсенал хірургів включає декілька типів операцій:

  • гастрорестриктивні операції – зменшення розмірів шлунка, внаслідок чого обмежується його пропускна здатність, а у пацієнтів виникає відчуття насичення після прийому навіть незначного об’єму їжі.
  • мальабсобртивні операції – виключення фрагменту кишківника з загального процесу травлення. Неповне всмоктування поживних речовин на обмеженій ділянці кишкової трубки призводить до значної (20-40%) втрати маси тіла.

Клініка «ProCosmetic»у Львові володіє досвідом одномоментного видалення значних об’ємів жирової тканини. Мій персональний «рекорд» – видалення 10 літрів жирової емульсії за одну процедуру (пластичний хірург Андрій Різник). Сьогодні, ми відмовились від такої практики в силу високого ризику потенційно можливих ускладнень (у тому числі і фатальних). Також ми не розглядаємо ліпосакцію (вакуумне видалення-відсмоктування жиру), як метод зменшення маси тіла (схуднення). Зниження ваги – це, скоріше, один із супутніх ефектів операції. Основна ж мета операції – надати фігурі нових, правильних пропорцій і ліній.

Підготовка до ліпосакції

За два тижні рекомендується грубий / болючий масаж ділянок планованої хірургії, у кількості 10-12 процедур. За тиждень до операції ліпосакції (відсмоктування жиру у Львові), ми рекомендуємо більший ніж зазвичай режим фізичної активності та прийом мінеральної негазованої води в об’ємах, що перевищують 2,5 літри на добу.

Передопераційне обстеження*

  • загальний морфологічний аналіз крові
  • загальний аналіз сечі
  • ЕКГ, ЕХО – кардіографія
  • коагулограма (тест на згортання / зсідання крові)
  • біохімічний аналіз крові: печінкові та ниркові проби
  • цукор крові
  • RW, HBsAg
  • дуплексне сканування вен нижніх кінцівок

* результати лабораторних тестів дійсні протягом тижня

Методики операції

Існує декілька різновидів ліпосакції: ультразвукова, механічна та шприцева. При ультразвуковій ліпосакції жирову тканину емульгують за допомогою ультразвукових хвиль. Для трансплантації жирових клітин в іншу анатомічну ділянку (ліпофілінг, наноліпофілінг, мікрофетграфтінг) використовують шприцевий метод видалення жиру, при якому клітини не так сильно травматизуються / пошкоджуються. Вибір методики ліпосакції визначається хірургом в залежності від завдань, еластичності шкіри, віку пацієнтів, кількості, структури та місця розташування жиру.

  • МЕХАНІЧНА метод предбачає видалення «зайвого» жиру за допомогою спеціальних тонких трубок – канюль. Діаметр інструмента для роботи в ділянці обличчя складає всього 2-3 мм. Для видалення жирових ловушок в ділянці живота, талії чи стегон використовуються канюлі більшого діаметру: 3-4 мм. В процесі удосконалення обладнання і сама процедура ліпосакції зазнала значних ідеологічних змін. Сьогодні, це суперволога тюменісцентна техніка, що передбачає попереднє насичення локальних жирових відкладень спеціальним розчином: фізіологія, адреналін, сода, антибіотик. Після 10 – 15 хвилинної експозиції відбувається власне вакуумне видалення жирової тканини. Механічна (традиційна) ліпосакція, сьогодні, є базовою технікою моделювання фігури у Львівській міській косметологічній лікарні.
  • LIPEX видозмінена механічна ліпосакція, яку “загорнули” в модну англомовну упаковку. Яскраво демонструє бажання певної групи лікарів “залишити свій слід в історії”. Сьогодні, цей вид ліпосакції (вакуумного видалення жиру)доволі активно рекламується в Латвії. В Україні, на початку двохтисячних, техніка LIPEX, отримала прописку в клініці пластичної хірургії м.Одеси (ліпосакція в Одесі), де я перейняв цю технологію з рук автора (пластичний хірург Андрій Різник).
  • УЛЬТРАЗВУКОВА  метод базується на физичному принципі “заповнення або руйнування пустот”: використанні різниці внутрішнього та зовнішнього тиску, що створює «мікронадриви» жирових клітин у потрібних місцях. За допомогою ультразвукового імпульсу на першому етапі операції, досягається ефект кавітації – «псевдокипіння» з розрідженням жирової тканини до стану емульсії. Техніка видалення емульгованого жиру – ідентична техніці механічної (традиційної) ліпосакції і відбувається на другому етапі операції шляхом поступальних рухів уже іншої, тонкої канюлі з великою кількістю бокових отворів. Персональний досвід (пластичний хірург Андрій Різник) проведення саме ультразвукової ліпосакції припадає на період моєї практики у м.Києві (1998-2003 роки). Враження: результати ліпомоделювання фігури – аналогічні механічній ліпосакції, тільки у півтори-два рази дорожче. Хороший метод для мегаліпосакцій (видалення великого обєму жирової тканини). Потребує від хірурга обережності: дуже легко видалити більше жиру ніж необхідно. Найкращі результати хірургічного лікування гіпергідрозу (підвищеної пітливості) – ультразвукова насадка надійніше руйнує потові залози у порівнянні з традиційним інструментом для механічної ліпосакції. Ультразвукова ліпосакція проводиться через проколи в шкірі, що на першому етапі “озвучки – емульгування” потребує профілактичного використання спеціальних гумових портів для захисту шкіри від опіків. Насадки – зонди для кавітації жиру мають обмежений ресурс експлуатації і високий ризик фрагментації в тканинах під час операції (маються на увазі поломки канюль-зондів, що майже вичерпали свій ресурс). Реставраційні роботи такої техніки вельми коштовні. За них в кінцевому рахунку заплатять пацієнти. Це, власне, пояснює широкий діапазон цін на операцію ліпосакції у нашому місті та різну фінансово-економічну політику клінік пластичної хірургії м. Львова. Якщо не ставити за мету, саме лікування аксілярного гіпергідрозу, то на мою (пластичний хірург Андрій Різник) думку, придбання обладнання для ультразвукової ліпосакції (вартість від 20000 євро) економічно не обгрунтоване.
  • ШПРИЦЕВА методика передбачає створення контрольованого незначного вакууму для попередження руйнування жирових клітин (адипоцитів). Шприцева ліпосакція є складовою ліпотрансферу або ліпофілінгу (трансплантації – пересадки) жирової клітковини. Одним з підвидів шприцевої ліпосакції є технологія LIPIVAGE (НІМЕЧЧИНА), що не передбачає відмивання та центрифугування жирової емульсії. LIPIVAGE доцільно використовувати з метою економії фізичних зусиль та часу хірурга, у випадку обємних процедур / сесій ліпофілінгу: (збільшення грудей або сідниць шляхом трансплантації жиру). Для пацієнта, LIPIVAGE “виллється” додатковими витратами на операцію в еквіваленті 200 євро.
  • ВИСОКОЧАСТОТНЕ АБО ЕЛЕКТРОННЕ ЛІПОМОДЕЛЮВАННЯ методика передбачає створення високочастотного електричного поля, локальному нагріванні жирової тканини, що робить її більш текучою та зручною для подальшого видалення. Техніка електронного ліпомоделювання, як і переважна більшість модних методик ліпосакції, передбачає етап традиційного вакуумного видалення жирової емульсії.
  • ЛАЗЕРНА ЛІПОСАКЦІЯ ТА BODYJET Обидва підвиди вакуумного видалення жиру активно рекламуються в дорогих клініках столиці (ліпосакція у Києві). Важливо розуміти, що будь-яке високотехнологічне обладнання добре працює тільки в руках професіоналів та не пробачає хірургу: відсутності досвіду, помилок планування та проведення операції. У тому числі ліпосакції – з якої починають свій трудовий шлях починаючі хірурги-косметологи.

Анестезіологічне забезпечення операції ліпосакції

анатомічна ділянка
місцева
спинномозкова
загальна анестезія
внутрішня поверхня колін
+
+
внутрішня поверхня стегон
+
зовнішні поверхні стегон («галіфе»)
+
+
ділянка талії
+
+
живіт нижче пупка
+
+
живіт вище пупка
+
ділянка спини
+
обличчя, шия
+

Ліпосакція може використовуватися, як додатковий прийом – маніпуляція під час пластики живота, зменшенні грудей (видаленні гінекомастії), омолодженні обличчя та шиї. У цих випадках використовується загальне знеболення.

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО АНЕСТЕЗІЮ>> перед операцією

Компресійний режим

Одразу після операції на пацієнта надягається компресійна білизна. Протягом 20 діб після операції слід дотримуватися суворого режиму еластичної компресії. Згодом, можна на декілька хвилин в день знімати білизну (медичний трикотаж) з метою особистої гігієни. З кінця 3-ого післяопераційного тижня, пацієнтам дозволяється знімати “компресійку” ввечері перед сном, проте вдень її бажано носити для зменшення набряків та створення сприятливих умов для скорочення шкіри.

Післяопераційна компресійна білизна Lipoelastic (Чехія)
VB – компресійні шорти для поєднаної ліпосакції живота, талії, ягодиць, стегон, колінної ділянки. Вартість – 100 Є
TF – компресійні штани для ліпосакції стегон, талії і ягодиць. Вартість – 70 Є
VD special – штани для компресії стегон, колін, верхньої та нижньої частини живота, талії і таза. Вартість – 90 Є
VF – шорти для компресії живота, зовнішньої та внутрішньої поверхонь стегон, ягодиць і талії. Вартість – 85 Є

розмір
груд. клітка
талія
таз
стегна
над коліном
під коліном
SS 61-66 58-63 84-88 48-50 32-34 27-30
S 67-72 64-69 89-94 51-55 35-39 30-32
M 73-79 70-76 95-101 56-60 40-44 32-34
L 80-88 77-85 102-110 61-65 45-49 34-37
XL 89-97 86-94 111-119 66-70 50-54 37-40
XXL 98-106 95-103 120-128 71-75 55-59 40-43

Реабілітація

Ранній післяопераційний період складає 7-10 діб і характеризується помірним дискомфортом оперованих ділянок, що посилюється при рухах, появою синців та набряків. До кінця першого місяця після операції пацієнти вже не надають скарг, проте іноді висловлюють невдоволення внаслідок набряків, які часто сприймаються, як неповна корекція – залишена жирова клітковина. З 10-14 доби після операції для зменшення застійних явищ в тканинах призначаються процедури, що покращують відтік лімфи, ультразвукову терапію. З кінця третього післяопераційного тижня призначається вакуум-масаж або LPG.

Через 2 місяці після операції зовнішній вигляд ділянок ліпосакції задовільний, хоча набряки можуть періодично виникати після фізичних навантажень та гарячої ванни, надмірного споживання рідини, солоної їжі та морепродуктів. В цей період корисно займатися плаванням та робити гідромасаж, що сприяє скороченню шкіри. Сьогодні, ми з гордістю говоримо, що Львівська програма реабілітації після ліпосакції та пластики живота достойно оцінена колегами та впроваджена в практику кращих вітчизняних центрів естетичної медицини.

Щоб відправити коментар вам необхідно авторизуватись.
Меню